Ronde animated Zwaan
 

2: Voorbereiding

Bedoeling van deze instructie

Doel van deze instructie is niet om uit te leggen hoe je webpagina's of een complete site bouwt; daarvoor is meer nodig dan een paar simpele A4-tjes.
Het uitgangspunt is om bepaalde (onder)delen van Geneanet een wat meer professionele layout te geven, zonder dat dit afbreuk doet aan de door Geneanet zelf gedefinieerde opmaakregels. Daarom beperkt deze instructie zich tot het geven van aanwijzingen in tekst-, regel- en alineaopmaak.

Voorbereiding en software

Met HTML-codes kun je in het algemeen (eigen) Web-pagina's maken, of op bestaande pagina's - zoals in Geneanet - HTML-codes toevoegen om de lay-out aan te passen. HTML-codes bestaan uit een begin- en eindtag (maar daarover later meer). Voordat je je kunt uitleven op de lay-out zijn er enkele voorbereidingen nodig, want HTML-codes kun je met verschillende softwareprogramma's maken, waaronder (er zijn er véél meer, maar ik beperk met tot onderstaande):

Voor het gebruik zoals dat in deze handleiding wordt besproken is HTML-Kit 292 uitstekend geschikt en de handleiding is dan ook beschreven alsof de gebruiker dit pakket gebruikt.

Bedoeling HTML-Editor

De bedoeling van een HTML-editor is om het 'pimpen' van je Geneanet-velden makkelijk te maken. Via de Preview functie kun je dan zien hoe het er uiteindelijk uit komt te zien. Je kunt dingen uitproberen, veranderen etc. tot het precies zo is als je in gedachten had.
Is alles naar wens, dan kopieer je het 'gepimpte' deel (vanuit het Editor tabblad!) naar het betreffende Geneanetveld.

Installatie en instellingen in HTML-Kit (292)

Installatie

Download de versie 292 van HTML-Kit van de hierboven omschreven site en installeer deze volgens de instructies in het installatieprogramma. Nadat de installatie is gedaan kun je de toepassing voor de eerste keer starten. Je ziet dan als kop de onderstaande afbeelding:

Kop HTML-Kit

Customizing

Onder "customizing" wordt verstaan het aanpassen van de software naar wens van de gebruiker. De enige customizing, die ik heb gedaan (en die ik adviseer) is om de meest gebruikte menukeuzen op de Action Bar (actiebalk) "[Favorites]" te installeren. zijn deze Action Bars (nog) niet zichtbaar, maak deze dan zichtbaar via menu "View" en klik "Actions Bar" aan. Om iconen aan de Action Bar [Favorites] toe te voegen, ga je als volgt te werk:
(in dit geval werk je vanuit de Actions Bar en niet vanuit de [hoofd]menu keuzen:)
Toevoegen doe je door met de rechter muisknop op een icoon te klikken en te kiezen voor "add to Favorites".

Verder aanpassen

Als alle action bars op deze wijze zijn 'bewerkt', kun de de [Favorites] verder aanpassen. Beperk je echter tot het aanpassen van de volgorde van de items door op één ervan met de rechtermuisknop te klikken en te kiezen voor 'Customize...'. In het volgende venster kun je de verschillende itmes via Move Up of Move Down op de voor jou ideale plaats zetten. Mijn [favorites] ziet er na alle aanpassingen als volgt uit:
  Favorites


In deel 2 wordt verdergegaan met specifieke HTML-codes en tekstattributen.


Als alle opgemaakte tekst geheel naar verwachting is, kun je deze (vanuit tabblad Editor) kopiëren en in het betreffende Geneanet-veld plakken. Controleer wel of het resultaat in Geneanet overeenstemt met de Preview in HTML-Kit. Als dat zo is, hoef je het 'origineel' in HTML-Kit niet langer te bewaren.

Heb je op- of aanmerkingen, aanvullingen, correcties? Laat het me weten via een mailtje (klik >>) stuur mail Alle reacties worden beantwoord!

Zwemmende Zwaan

Laatst geactualiseerd: 21 februari 2021

Dickduck 2019